Urban Update

ANDERS KIJKEN. ANDERS DOEN. MET DE STAD.

JUNI 2020

Snel naar onze website

BERLIJN
De 'borsten' van Adlershof

De onbekende bakermat van Berlijnse industrie

Adlershof is bij veel bezoekers aan Berlijn een grote onbekende. En ach, wat heb je er ook te zoeken?
Toch is deze plek van aanzienlijk belang voor de industrialisering van Berlijn, toen en nu. Gelegen in het (verre) zuidoosten van de stad, is het nu een snel groeiend centrum van onderzoek en innovatie.

Op bovenstaande foto Isothermische Kugellabore, in de Berlijnse volksmond beter bekend als “Akademiebusen” (Academie-borsten) vanwege hun vorm en ligging op het terrein van de voormalige academie.
Lees meer over Adlershof in ons ster*artikel. Zie verder in deze Update.

ZOMER

Zomerstop

Dit is alweer de laatste editie van Urban Update van seizoen 2019/2020. In de maanden juli en augustus houden we even een zomerstop.
Toch voelt het dit keer anders. Want zomer associeer ik toch vooral met vakantie. En deze zomer zou ik op reis naar Moskou en Sint Petersburg gaan. En toen kwam het virus… Het wordt nu Drenthe.

Helaas ging ook mijn vaste mei-verblijf in Berlijn niet door en zo ook niet de geboekte tours. Misschien krijgen we in het najaar een herkansing. Maar onzekere tijden zullen het nog wel even blijven, al lijken we nu het ergste achter de rug te hebben.

We mogen sinds 15 juni weer de Europese binnengrenzen overschrijden, maar het lijkt toch wat minder los, minder gewoon. Ineens lijkt het een voorrecht, waar we lang dachten dat het een rotsvast Europees burgerrecht was.
Ik zie deze zomer wel wat het gaat worden. Het lijkt een obligate opmerking, maar ons land heeft zoveel mooie plekken, zowel in de natuur, de steden en de dorpen.

Hoe u uw vakantie ook doorbrengt, maak het tot een mooie vakantie met vrienden, familie of partner.
Urban Update meldt zich weer medio september.

Hartelijke vakantiegroet,

Paul de Bruijn
Urban Inspiration

AMSTERDAM

Vijf jaar De Hallen

Dit jaar is het 5 jaar geleden dat de herontwikkeling van De Hallen in de Amsterdamse Kinkerstraat gereed was.
Het is niet voor te stellen, maar om van een vervallen tramremise te komen tot een levendige plek voor film, mode, food, ambachten en publieke voorzieningen, heeft 20 slepende jaren gekost. 

In de twee decennia dat vele partijen werkten aan een andere toekomst van een bijzonder ‘industrieel’ complex, gaan alle fasen schuil die de stadsontwikkeling en herbestemming hebben meegemaakt. Een relaas van wisselende vergezichten, uit- en instappende partijen, de strijd om het geld en de macht, de relaties met de buurt, overheden, projectontwikkelaars en banken: De Hallen Amsterdam.

ARNHEM
Video afspelen

De Toekomst van Nederland

Onlangs was rijksbouwmeester Floris Alkemade in Arnhem, bij de vereniging van Arnhemse architecten CASA.
Recent ontwikkelde hij met zijn collega’s van het College voor Rijksadviseurs Panorama Nederland, een integrale ruimtelijke toekomstvisie.   

Het essay, dat 18 april verscheen, ligt in het verlengde hiervan; Alkemade schetst vanuit een rijke (cultuur-) historische context een inspirerend visie op de toekomst. Het is voortgekomen uit gesprekken die hij als Rijksbouwmeester de afgelopen jaren voerde met zeer uiteenlopende groepen mensen.
We leven volgens Alkemade in een revolutionaire tijd, waarin alle maatschappelijke lagen oprecht op zoek zijn naar verandering. Hij geeft ‘een beeld van de toekomst van Nederland waarbij zich niet alleen dreigende veranderingen aankondigen, maar ook een collectieve bewustwording van een grotere verantwoordelijkheid en de opkomst van een ander waardebesef’.

BERLIJN | MUZIEK
Video afspelen

Sonderzug nach Pankow

Udo Lindenberg is een bekende rockzanger in Duitsland. Geboren in Gronau vlak over de grens bij Enschede (1946) was Lindenberg naast zanger ook schrijver en kunstschilder. 

Hij werd in 1973 bekend met de hit Alles klar auf der Andrea Andoria en toerde sindsdien met zijn Paniekorkest door Duitsland. Lindenberg maakte zich hard voor vrijheid, kameraadschap en democratie. Veel van zijn songteksten zijn hierop gebaseerd.

Lindenberg bracht in 1983 zijn hit Sonderzug nach Pankow uit. Hierin sprak hij rechtstreeks de staatschef van de DDR Erich Honecker aan dat hij graag eens in de DDR zou willen optreden. Lindenberg zong: Und schließt dich ein auf’m Klo und hörst West-Radio‘. Hetgeen niet echt in goede aarde zal zijn gevallen. Toch mocht hij in datzelfde jaar optreden in Oost-Berlijn in het Palast der Republik. Maar daar bleef het bij en hij moest de rest van zijn geplande tournee afbreken.

BERLIJN | MUZIEK
Video afspelen

Machen wir das Beste draus

Een extra muzikale toegift vanwege de twee maanden radiostilte van ons mini-magazine.

SILBERMOND is een populaire Duitse band, gevestigd in Berlijn.
Ook zij waren de afgelopen maanden aan huis gekluisterd. Ze besloten niet bij de pakken neer te zitten en vanuit hun eigen huis samen een passende song te maken: ‘Machen wir das Beste draus‘.
Niet alleen de muziek is passend voor de Corona-tijd in Berlijn, maar ook de video-beelden van een verstilde stad.

ARNHEM | BOEK

Arnhemse wijk die er nooit kwam

De Geitenkamp verloor in de jaren ’90 beetje bij beetje de allure van die wijk met dat dorpse gevoel. De omgeving verloederde en er werd gevreesd voor de toekomst van de winkels op het Marktplein. De buurtscholen kampten met teruglopende leerlingaantallen en in het wijkcentrum werden de activiteiten matig bezocht.
Een nieuwe aanliggende wijk moest de oplossing bieden. Maar die wijk kwam er niet…

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘De Was Buiten Hangen’, een beeld van Arnhemse Kwesties 1970-2000. 
Het zal dit jaar bij uitgeverij Matrijs verschijnen en maakt duidelijk dat de bewoners van de Geitenkamp zelf de regie in het dossier Beukenlaan-Noord hebben gepakt.

Auteur is Bob Roelofs (1956), historicus en schrijft regelmatig over de Arnhemse en Gelderse geschiedenis. 

STER*ARTIKEL

Adlershof, onbekend industrieel standort

De hele Duitse geschiedenis trok aan het gebied voorbij: het Duitse Keizerrijk, de Weimar Republiek, de NAZI-periode, de DDR en tot slot de toetreding tot het verenigde Duitsland. Het terrein is dan ook doortrokken van al die turbulente tijdsgewrichten. Toch kennen maar weinigen het terrein, in het ‘verre’ zuidoosten van Berlijn.
We gingen er een kijkje nemen naar dit weinig besproken maar historisch zeer doorleefde gebied en haar bijzondere industriële geschiedenis.

Let op: Ster*artikelen zijn alleen te openen als u de link uit de email hebt geactiveerd. Deze blijft actief totdat u de cookies uit uw browser verwijdert. Dan even opnieuw deze link uit de email activeren.

DENEMARKEN
Video afspelen

Via tunnel onder de Oostzee

De start van de bouw wordt voorjaar 2021 verwacht. De Fehmarnbelt-tunnel zal met zijn 18 kilometer lengte het Duitse Puttgarden verbinden met het Deense Rødby. 
De tunnel is zowel voor het autoverkeer als het treinverkeer. De passagierstreinen kunnen zelfs met een snelheid van 200 km/u door de tunnel razen.

Naast Duitse en Deense concerns, zijn ook Franse en Nederlandse bedrijven bij het project betrokken. Uit Nederland zijn BAM, Boskalis en Van Oord onderdeel van het brede consortium van bouwers. De voorbereidende werkzaamheden op land zijn al begonnen. De geplande ingebruikname van de tunnel wordt in 2028 verwacht.

Ofschoon beide landen goedkeuring aan het project hebben gegeven en de daarvoor benodigde fondsen beschikbaar hebben gesteld, zijn er ook protesten. Gevreesd wordt voor de natuur in en rond het gebied. Zo vond 31 mei een protest-marathon plaats.

BERLIJN

Groot aantal demo's

Berlijn zag op 1 juni een groot aantal demonstraties aan zich voorbij trekken. Zo was er de Hygiene-Demo tegen de beperkende maatregelen en de schending van de Duitse grondwet.
Maar liefst 3.000 deelnemers op bootjes voeren door het Landwehrkanal om te protesteren voor behoud van het Berlijnse clubleven. Slechts 100 deelnemers was de bedoeling. Op de website van de RBB regende het woedende reacties. 
De grootste demo vond plaats bij de Amerikaanse ambassade tegen de brute en dodelijke arrestatie van George Floyd.
Veel (jonge) Berlijners lijken hun angst voor Corona te verliezen. En sommigen zijn daar niet rauwig om.

PRIVACY

Via een noodwetje krijgt de overheid, CBS en RIVM, de beschikking over de locatiedata van alle mobiele telefoons in Nederland. 
Dit is afgesproken tussen alle aanbieders en de overheid. Reden is om de ontwikkelingen van drukte op bepaalde locaties te monitoren. Dit in verband met het bestrijden van het Corona-virus.

De houder van de telefoon heeft geen controle over het gebruik van zijn locatiedata. Er wordt immers geen gebruik gemaakt van een app. De data, zo wordt verzekerd, zijn anoniem en worden elke dag vernietigd. In dunbevolkte gebieden worden data van minimaal 15 personen doorgegeven om herleiding naar individuen te voorkomen. De inbreuk op grondwettelijke privacy-rechten geldt vooralsnog voor 1 jaar.

OVER URBAN UPDATES

Urban Updates is onze maandelijkse nieuwsbrief van Urban Inspiration. Veel aandacht voor opmerkelijke stedelijke ontwikkelingen, burgerinitiatieven en vooral aan actuele ontwikkelingen in Berlijn. Omdat stedelijke ontwikkelingen niet los gezien kunnen worden van culturele en politieke ontwikkelingen, maken we ook regelmatig uitstapjes naar deze onderwerpen.

Urban Updates verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus en wordt uitgegeven door Urban Inspiration, specialist in rondleidingen in Berlijn voor stadsprofessionals.

Wij zijn altijd benieuwd naar uw mening over onze Urban Updates. Laat daarom uw reacties, suggesties achter via onderstaande knop.

Ik wens u veel leesplezier.

Paul de Bruijn

POLEN

Lintbebouwing Poolse stijl

De plaats Suloszowa in Polen, heeft percelen die tot twee kilometer lang zijn. Voor de patio van het huis, dan het huis en achter het perceel om landbouw te ontwikkelen. Het betreft hier vooral stuifmeelbedrijven.

BERLIJN

Vlooienmarkten weer open

De Berlijnse vlooienmarkten zijn weer open. De afgelopen maanden moesten ook deze zo populaire Berlijnse plekken hun stands sluiten.
Dat is nu voorbij. Er zijn weer 9 markten te bezoeken. Maatregelen zijn getroffen om afstand te houden en mondmaskers zijn verplicht. Volgens de website Exberliner.com wordt er echter niet op gehandhaafd.

Het Mauerpark blijft vooralsnog gesloten omdat de standhouders de voorgeschreven afstand niet kunnen garanderen.

AMSTERDAM

Home for the homeless

USE Metropolis, is a World Association of the Major Metropolises, is the global network of major cities and metropolitan areas. It brings together the governments of 138 urban agglomerations worldwide.

Discus Housing First is one of the many projects on this international platform.

The City of Berlin has been a member of Metropolis since 1991. The Governing Mayor of Berlin, Michael Müller, was elected President of Metropolis in August 2018 and the city also hosts the association’s Regional Secretariat for Europe, since 2011.

The use platform is managed by the Division for International Affairs of the Berlin Chancellery. Discus Housing First is one of the many projects on this international platform.

Discus Housing First is an Amsterdam based initiative renting apartments to homeless people with complex and multiple challenges and supports them to adjust and rebuild their lives.
Discus Housing First is based on the American model of Housing First, having adapted and developed the ‘strength-based, client-led’ approach. This puts the client in control and focuses on their strengths, rather than their challenges. Clients are helped to maintain their home, and have other support, including psychological and social rehabilitation.

UTRECHT

Hof van Cartesius koopt grond

Na 1,5 jaar voorbereiding tekende het Hof van Cartesius de aktes bij de notaris voor een blijvende plek van het hof in Werkspoorkwartier in Utrecht.
Bloed, zweet en tranen heeft het de initiatiefnemers van dit burgerproject gekost om dit samen met Stadmakersfonds van de grond te realiseren. Een heel bijzonder resultaat en het beginpunt van een mooie start van de doorontwikkeling van een voorbeeld voor maatschappelijke gebiedsontwikkeling!

Meer over wat het Stadmakersfonds voor stadmakers kan betekenen tijdens de online meet-up van 24 juni georganiseerd door Pakhuis de Zwijger.

BERLIJN

De Van Rossems in Berlijn

Dertig jaar geleden viel de Muur. In het vierluik Broeders in Berlijn gaan Maarten en Vincent van Rossem op onderzoek: wat heeft de val van de Muur het land, zijn bewoners en Europa gebracht? Door ontmoetingen met de lokale bevolking en met hun eigen kennis van geschiedenis, architectuur en beeldende kunst proberen Maarten en Vincent de balans op te maken. Gaat het wel goed met Duitsland en de Duitsers?

Voor een genuanceerde kijk hoef je niet bij de Van Rossems te zijn. Toch lijken zij in deze serie van vier uitzendingen met een meer terughoudende blik naar de stad met zoveel beladen geschiedenis te kijken.
(Deze serie werd eind 2019 uitgezonden).

ARNHEM
klarendal
Carnaval in Klarendal

Directe democratie anno 2001

Directe democratie in de wijk is niet nieuw. Arnhem experimenteerde al in 2001 in de volkswijk Klarendal met nieuwe vormen van directe invloed van bewoners.
Een verslag.

NIEUW

Ster*artikelen nu te downloaden

Vanaf heden zijn alle ster*artikelen ook te downloaden en als pdf-bestand te bewaren.
Ook is een pdf-bestand te printen, voor sommige van onze abonnees een prettiger manier om de vaak langere artikelen te lezen.

Onder een voorbeeld van een downloadknop die nu in alle recente ster*artikelen is te vinden.

URBAN FORUM

Samen nadenken

We zijn een experiment gestart. Graag willen wij nadrukkelijker met u in contact komen. En dat wij elkaar voeden met ideeën, visies en inspirerende voorbeelden. 
De sociale media waarmee we al lang geleden stopten missen we echter niet. Te veel ruis, te veel ruzie, te veel geknoei met de timeline, om over privacy maar niet te spreken.

Daarom zijn wij met Urban Forum gestart. Een plek voor reacties, nieuwe ideeën en contact met andere visies.
Wel is het noodzakelijk om u kort in het Forum te registeren voordat u posts kunt plaatsen of zelf nieuwe gespreksonderwerpen kunt aanmaken.

Momenteel staan er twee categorieën klaar: ‘stedelijke ontwikkeling’ en ‘Berlijn’. Voeg uw eigen onderwerpen toe. Of stel een vraag over Berlijn. Via het Forum krijgt u van ons of van een andere lid een reactie.
Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen.

INTERNET

De wereld van het internet

We schieten heel wat satellieten in de ruimte. Het is niet vreemd dat we denken dat die er voor ons transatlantische internet zijn.
Niets is minder waar. Slechts 0,37% van het internetverkeer verloopt via de ruimte. De resterende ruim 99% gaat via 428 kabels over de bodem van de oceanen. Maar liefst 1,3 miljoen kilometer onderzeese kabels verbinden alle continenten.

Daarmee is de kabel geen ouderwetse vorm van datatransport, maar juist (nog steeds) heel modern en geschikt voor de overdracht astronomische hoeveelheden data met duizelingwekkende snelheden. Zonder die mega-netwerk van onderzeese verbindingen zou de ontwikkelingen van de steden als centra van online handel, communicatie en creatieve startups ondenkbaar zijn.

BERLIJN
Video afspelen

Potsdamer Platz 1920

Wij zijn aangeland in 2020. Exact 100 jaar na 1920, het begin van de ‘Roerige Twintiger Jaren’, de jaren van de grote veranderingen, grensverleggende experimenten in kunst en cultuur. Vooral Berlijn stond in de jaren bekend om haar ontketende seksuele moraal, de ontelbare nachtclubs, de openlijke lesbische en homosexualiteit.

De Potsdamer Platz is wellicht een van de meeste besproken plaatsen in de stad als we aan de vooroorlogse tijd denken. Was dat niet het levendige en bruisende deel van de stad, verkeersknooppunt, maar ook hart van het Berlijnse mondaine uitgaansleven?
Toch zijn er niet zoveel filmbeelden van de Potsdamer Platz in de 1920-er jaren.
In dit korte ‘stomme’ filmpje toch een paar leuke impressies.

STER*ARTIKEL
Tokio

Een reis dwars door Japan

U moet Urban Updates in de maanden juli en augustus missen. Daarom een extra en speciale reeks ster*artikelen.

In september 2019 reisde ik door Japan. Een lang gekoesterde wens: een reis dwars door het land van mystiek en ondoorgrondelijke gebruiken.
De reis voerde mij van Tokio naar het uiterste noorden, het eiland Hokkaido. 

Hierover schreef ik een reeks reisverslagen die vooral in beeld de reis goed weergeven. Tijdens de reis deed ik ondermeer Nikko aan, Fukushima, Sendai, Ginza Onsen, Kakunodate, Hokkaido, Sapporo om uiteindelijk te eindigen in Hiroshima.

Een verslag in tekst en veel beeld dat eerder alleen via een password bereikbaar was, is nu een reeks ster*artikelen geworden. Deze serie bevat maar liefst 200 foto’s.
Ik hoop dat u geniet van dit reisverslag.

Let op: Ster*artikelen zijn alleen te openen als u de link uit de email hebt geactiveerd. Deze blijft actief totdat u de cookies uit uw browser verwijdert. Dan even opnieuw deze link uit de email activeren.

DELFT

Streetart van Micha de Bie

Gave #streetart in #Delft, tegenover station. Moderne kunst en toch geheel passend bij de historische omgeving. Knap werk van kunstenaar Micha de Bie. Prachtig inspirerend straatje. ❤


Bron: Twitter van @nandasluijsmans

JAPAN
Video afspelen

Hotel voor $1,- per nacht

In het dure Japan zijn toch nog kleine wonderen in de hotelwereld. Wat te denken van een hotel voor $1 per nacht?! 
Het kan in het zuiden van Japan in Fukuoka-Stad. 
Je krijgt een eigen kamer en een gratis pyjama. Je denkt al snel aan een addertje. En die is er ook. Meerdere zelfs.

In de kamer hangt een camera. En die camera stuurt de beelden live naar Youtube. Je bent dus onderdeel van een populair Youtube-kanaal voor gluurders. Het kanaal wordt per nacht door zo’n 1.000 mensen bekeken. Je kamer wordt betaald uit de reclame-opbrengsten.
O ja, je moet in die nacht minimaal 3 uur wakker blijven en iets doen. Alles mag, als je je kleren maar aan houdt.

Het adres is:

福岡県福岡市中央区清川2-6-2

Maar deze schrijfwijze is beter leesbaar:

2-6-2, Kiyokawa, Chuo-ku, Fukuoka-Stad, Fukuoka-Prefectuur

BERLIJN
clubc
Foto Clubcommission op Twitter

'Sorry'

Het moest een demonstratie worden voor het behoud van de Berlijnse clubcultuur. En dat werd het ook. Met maar liefst 3.000 deelenemers. Voor de organisatoren kwam de grote toeloop van deelnemers totaal onverwacht.

Verontwaardiging en boze reacties over het niet aanhouden van de 1,5 meter afstand op social media en de grote media waren het gevolg. De organisator van de demonstratie, de Clubcommission, heeft inmiddels haar excuses aangeboden.
In de week na de demo boden zij via een schip hun excuses aan voor de ‘gekwetste gevoelens’. De demo was immers voor het Urban Krankenhaus in Kreuzberg geëindigd waar patiënten met Corona worden behandeld. Dat viel bij velen niet goed.

STADSONTWIKKELING
Video afspelen

De Middeleeuwse stad

Wat maakt dat de Middeleeuwse dorpen en stadjes ons nog zo aanspreken? Zijn deze ‘ontwerpen’ eigenlijk niet benauwend, onoverzichtelijk met dicht op elkaar gepakte huizen? Zijn ze eigenlijk wel ontworpen? Zit er een systeem achter het verloop van die ogenschijnlijk willekeurig verlopende straten en stegen?

De Duitse architect en stedenbouwkundige Klaus Humpert werkte vijftien jaar aan de ontwerpprincipes van middeleeuwse steden. Zijn bevindingen zijn sensationeel: de ‘toevallig ontstane stad’ van de Middeleeuwen is een mythe.
Met zijn jarenlange studie lijkt Humpert te bewijzen dat aan de middeleeuwse stadsplattegronden strenge geometrische regels ten grondslag liggen.
Of berust zijn ontdekking op toeval?

ENERGIE
Video afspelen

Planet of the Humans offline

‘Michael Moore laat weer van zich horen’, schreven we in onze Update van mei. Maar de film was korte tijd niet meer te zien. Youtube had de omstreden film verwijderd wegens een ‘auteursrechtclaim van een derde partij.’

Die ‘derde’ heet Toby Smith. Hij claimt dat er een fragment van zijn hand in de film zit. Dat lijkt nog niet het ergste voor Smith. Het zit in een film waar hij het hartgrondig mee oneens is.

Regisseur Jeff Gibbs laat weten dat een auteursrechtelijke claim over een fragment van enkele seconden wordt misbruikt om een omstreden film offline te halen.

ANTWERPEN
antwerpen
Park Spoor Noord

Gezocht: ontwerpteam

Antwerpen zoekt een multidisciplinair ontwerpteam voor het ontwerp en de realisatie van een nieuw stukje Spoorpark. Het Spoorpark wil een aangename publieke ruimteverbinding zijn voor langzaam verkeer die verschillende wijken, lokale en stedelijke groenzones, sport- en cultuurvoorzieningen aan elkaar rijgt en ontsluit. Het Spoorpark loopt van het Eilandje tot de Draakplaats aan de binnenzijde van het Ringspoor.

BERLIJN
Teufelsberg

Maand van de fotografie

Het duurt nog even maar wellicht kunnen we dan ook weer zonder beperkingen naar Berlijn reizen. Dan kunnen we de Maand van de Fotografie bezoeken. Die vindt plaats gedurende de hele maand oktober.

Sinds 2004 presenteert het grootste fotografiefestival van Duitsland om de twee jaar het hele spectrum van de historische en hedendaagse fotografie in Berlijn. Musea, culturele instellingen, galerieën, projectruimten, ambassades en fotografiescholen in Berlijn en Potsdam presenteren talrijke tentoonstellingsprojecten en evenementen, geselecteerd door een jury van deskundigen.

Getoonde foto boven is geen onderdeel van de tentoonstelling.

ROTTERDAM

Buurthuis in de verkoop

De Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam knokt voor haar bewonersinitiatief. En daarmee is zij niet het eerste buurtproject dat het moet afleggen tegen ‘de markt’. Want de gemeente wil van het pand af. In plaats van de buurt de kans te geven tegen aantrekkelijke voorwaarden het pand te verwerven, wordt het pand vrijgegeven voor verkoop aan de hoogste bieder.

Ons Forum staat open voor uw reacties en ideeën over hoe het Zelfregiehuis met dit vraagstuk moet omgaan.

MUSIK AUS DEUTSCHLAND

Mijn Duitse Spotify-lijst

Sinds mijn liefde voor Berlijn kan ik niet ontkennen dat ik ook gevoeliger ben geworden Duitstalige muziek. Daarmee bedoel ik geen schlagers, maar de lekkere vlotte nummers. In mijn persoonlijke lijst Sound of Germany mijn favoriete Duitstalige muziek. Bijna 5 uur!
Een extraatje voor de komende twee maanden. 
Ik hoop dat u mijn enthousiasme deelt. Gewoon even proberen…

BERLIJN

Meer reizigers zonder mondkapje

De bereidheid om een mondkapje in het Berlijnse openbaar vervoer te dragen neemt duidelijk af. Volgens omroep RBB schommelt het aantal dragers tussen de 75% – 85%. Opvallend is dat het tijdstip er toe doet: in het drukke woon-werkverkeer is de bereidheid om een mondkapje te dragen hoog. In de avonduren en op rustige lijnen neemt het aantal dragers beduidend af. Wel houden de reizigers gepaste afstand.
Klaarblijkelijk zijn veel mensen rationeel ingesteld als het gaat om het dragen van mondkapjes.

NIJMEGEN

Individuele stadswandeling

Veel diersoorten komen inmiddels meer in de stad voor dan op weiden en akkers. De stad is daarmee van steeds groter belang voor het leven van mens én dier. Dat dat spanning op kan leveren, bleek toen een foeragerend wild zwijn aan de groene rand van Nijmegen direct werd afgeschoten. Hoe verhouden wij stedelingen ons tot de natuur? En hoe kunnen ecologen, architecten en inwoners onze kwetsbare stadsgenoten beter huisvesten?

Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) organiseert een individuele stadswandeling met ondersteuning van een podcast. Met de podcast Stadsgenoten, Nijmegen door de ogen van het dier gaan wandelaars met stadsecoloog en gids Jochem Kühnen struinen door Nijmegen en bekijken de stad door de ogen van een dier. De gierzwaluw om precies te zijn. 

ARNHEM
Video afspelen

Arnhemmer Laurens van Lottum ontdekte eind mei bij toeval een ondergronds gangenstelsel, toen hij zijn sleutels liet vallen in een put bij de Mariënburgstraat in Arnhem.
Een simpel telefoontje naar de gemeente zou het probleem hebben opgelost, maar het openen van deze put werd angstvallig tegengehouden. Via een omweg is het hem alsnog gelukt in de put te komen. Omdat de gang van zaken zo vreemd was, is hij geluidsopnames gaan maken. Toen hij deze liet horen aan collega’s Anna Schoen en Linda Zijl werd het idee voor een podcast geboren.

OP DE VALREEP

 

Er is te veel interessant en relevant nieuws over urbane ontwikkelingen. Maar er zit een grens aan de lengte van ons email-magazine.
Daarom in deze rubriek toch een paar onderwerpen die geen plek meer vonden in Urban Update.

RECENTE ARTIKELEN