STADTGEIST gelanceerd in Berlijn

De start van een uniek Nederlandstalig magazine over Berlijn

Waar zou je STADTGEIST beter kunnen lanceren dan in Berlijn?
Dat hadden de redacteuren/auteurs van het magazine ook gedacht toen ze kozen voor het ‘bunte’ Kreuzberg en wel ‘am Kotti’, het liefkoosnaampje voor Kottbuser Tor.
Het werd een avond over historie, politiek, cultuur en stadsontwikkeling.

Ontvang de eerste editie in pdf kosteloos.
Geef hier uw e-mailadres op.

Buiten de zaal ‘Vierte Welt‘ was het inmiddels donker geworden, de straten glimmend van de aanhoudende regen. Geen ideale omstandigheden om belangstellenden vanuit het grote Berlijn naar Kotti te verleiden.
Het werd toch nog druk. Een breed ge├»nteresseerd publiek was ingegaan op de uitnodigingen van de redactie, Peter Bijl, Tom Bergrath en Paul de Bruijn om de lancering van een nieuw magazine over Berlijn of de ‘Berlijnse kijk’ mee te maken. De meesten zijn Nederlander, maar woonachtig in Berlijn. Sommigen al decennia, anderen enkele maanden. Mensen in de stedenbouw, kunst, media of stadsgids.

De avond bestond uit drie delen: een inleiding over recente ontwikkelingen in Berlijn, het ontstaan van het magazine en een interactief gesprek met de aanwezigen over hoe Berlijn naar hun idee was veranderd en in welke mate Berlijn hen had veranderd. De redacteuren gaven als eerste antwoord op deze vragen (lees interview).

Het magazine is uniek te noemen: het combineert artikelen vanuit de verschillende invalshoeken historie, politiek, cultuur en stedelijke ontwikkelingen tot een serie van met elkaar verbonden artikelen. Immers artikelen over stedenbouw, blijken uiteindelijk ook over historie, politiek en cultuur te gaan. Gelijk met artikelen over de andere invalshoeken. (overzicht artikelen).

Het magazine wordt met grote kennis van Berlijn geschreven, maar wil niet alleen een magazine over Berlijn zijn. Het moet de lezers ook inspireren met een ‘Berlijnse bril’ naar een aantal ontwikkelingen in de eigen omgeving te kijken.

Vooralsnog zullen drie edities worden uitgebracht, met drie onderscheiden thema’s: transformatie, ambitie en visie. Volgens een voorlopige planning komt het nummer over ‘ambitie’ voor de zomer uit, en het derde nummer tegen eind van dit jaar.
Deze uitgaven zijn uitsluitend verkrijgbaar in pdf. Het eerste nummer is kosteloos als pdf-download verkrijgbaar.

Hoe kan ik een pdf-versie van de eerste editie ontvangen?

  • Wilt u uitsluitend eenmalig de pdf-versie van editie ‘Transformatie’ ontvangen? Dan kunt u (rechtsboven) op de website van STADTGEIST uw e-mailadres achterlaten.
  • Bent u al ingeschreven voor onze maandelijkse Urban Updates en heeft daar ‘Stadsgeist’ aangevinkt, zult u deze binnenkort automatisch ontvangen.
  • Bent u nog niet ingeschreven voor STADTGEIST of Urban Updates, maar wil beide ontvangen, geeft uw e-mailadres dan hier op. U zult dan de maandelijkse Updates van Urban Inspiration ontvangen en een gratis exemplaar van het eerste nummer van STADTGEIST (pdf).