Er zijn vier manier om in Berlijn te komen:

  • trein
  • bus
  • vliegtuig
  • auto

Wat voor u het meest passend is hangt natuurlijk af van hoe vrij u wilt zijn in de reisplanning, de gewenste reistijd, waar u woont en wat het mag kosten.

De trein

De IC (Inter City) rijdt vanaf Amsterdam, via Amersfoort, Deventer en Hengelo naar Berlijn. Deze trein is bij tijdige boeking relatief goedkoop en snel. In 5 uur ben je van Deventer in Berlijn. En zonder overstappen.
De ICE (hoge snelheidstrein) vertrekt uit Amsterdam en rijdt via Utrecht en Arnhem naar Duisburg. Daar is een ruime overstap op de aansluitende en rechtstreekse ICE naar Berlijn. De ICE kan afhankelijk van tijdstip van boeking wel duurder zijn dan de IC. De reistijd vanaf Arnhem via Duisburg bedraagt met overstap 5 uur. En van alle vervoeropties is de trein de meest milieu-vriendelijke.
Boeken kan via NS Internationaal en via de Deutsche Bahn.

De bus

Vaak (maar niet altijd) de goedkoopste reismogelijkheid. De reistijd is echter aanzienlijk langer dan met de trein. Dit in verband met tussenstops en files onderweg. Berlin Linien Bus en Flixbus zijn twee van de busondernemingen met rechtstreekse verbindingen vanuit Nederland naar Berlijn.

Het vliegtuig

Vliegen kan vanaf Amsterdam, Eindhoven, Maastricht en Düsseldorf. De zuivere vliegtijd varieert van 45-75 minuten. Maar de grootste reistijd zit in de reis van en naar het vliegveld. Daarmee kan je met het vliegtuig bijna net zolang onderweg zijn als met de trein. De kosten kunnen soms lager uitpakken dan met de trein, maar met alle bijkomende kosten kan de uiteindelijke prijs toch nog hoger uitvallen dan gedacht.

De eigen auto

De auto geeft uiteraard de meeste vrijheid. De reistijd is in het gunstigste geval gelijk aan die van de trein, maar files op de route naar Berlijn zijn geen uitzondering en dan tikken de uren snel weg. De reisafstand van Amsterdam naar Berlijn is 660 km. De kosten zijn hoger dan met de trein, tenzij je met minimaal 2 personen reist.
Denk nog wel aan de milieusticker als je met je auto het centrum van Berlijn in wilt. Onbetaald parkeren in Berlijn is eigenlijk alleen mogelijk als het hotel een eigen parkeerplaats heeft.

Reizen in Berlijn

Berlijn heeft een zeer uitgebreid OV-net. De stad heeft S-Bahnen, U-Bahnen en talrijke tram- en buslijnen. Het verschil tussen S- en U-Bahnen is dat de laatstgenoemden overwegend onder de grond rijden en als metro’s zijn te beschouwen. Een ander verschil is dat de S-Bahnen door de Deutsche Bahn worden geëxploiteerd en de U-Bahnen door de stad Berlijn.
Voor meer informatie over tarieven lees je hier meer. En hier vind je de kaart van de S- en U-Bahnen.

Het verblijf

Wij regelen geen accommodatie of vervoer. Smaken en prijsvoorkeuren verschillen daarvoor te veel om een aantrekkelijk aanbod te kunnen doen. Wel is het voor de te maken rondleiding handig om een onderkomen te zoeken in Mitte, Friedrichshain of Kreuzberg. We adviseren je graag over alle reis- en overblijfvragen.