foto-urban
Foto: Rondleiding jonge ondernemers van ‘In the Making’ uit Arnhem.
Mijn naam is Paul de Bruijn en ik leid je graag met veel passie door wat ik als ‘het andere Berlijn’ beschouw. Plekken die vaak minder bekend zijn, niet altijd mooie plaatjes opleveren, maar die zeker in je herinnering zullen blijven hangen. Ook vertel ik graag over de bizarre historie en hoe deze merkbaar is in het alledaagse leven en stedelijke ontwikkeling van het hedendaagse Berlijn.

Ik kom al lange tijd in Berlijn, meermaals per jaar. De rondleidingen focussen zich op stedelijke processen, de rol van burgerinitiatieven, tegen de achtergrond van de politieke en historische context. Op deze website lees je over veel van de actuele stedelijke ontwikkelingen in dit grootste stadslab van Europa.

Samen stellen we de stadsexpeditie samen aan de hand van je specifieke wensen en de actualiteit van deze snel veranderende stad: plekken komen en gaan in hoog tempo.

Als deelnemer aan onze stadsverkenningen kom je terug met een ander beeld van de stad en haar inwoners. De geschiedenis van deze stad krijgt een gezicht en een vertaling naar het gezicht van de stad van vandaag.
Mijn achtergrond als P&O-adviseur, projectleider, communicatie-adviseur, stadmaker en stadsgids komen in Berlijn allemaal bij elkaar.

De stad is voor mij meer dan een verzameling creatieve, culturele, inspirerende, historische en stedenbouwkundige plekken.

Als de stad me één ding geleerd heeft is het wel:

“Wer vor der Vergangenheit die Augen verschließt, wird blind für die Gegenwart.”

De stad is een metafoor voor alles wat een mens tot een geheel maakt. Het laat, meer dan welke andere Europese stad ook, zien dat op elke puinhoop er altijd weer hoop is op een nieuwe toekomst. De menselijke drift tot overleven en het onophoudelijke streven naar geluk is krachtiger van welke vernietigende kracht dan ook.

Positiviteit wint het uiteindelijk altijd van negativiteit. De stad laat mij ook zien dat, net zoals bij mensen, vreugde en verdriet, verstand en waanzin, liefde en haat, verzoening en uitsluiting, bruggen en muren, dichter bij elkaar liggen dan we soms voor mogelijk houden.

Maar meer dan voorgaande laat de stad zien dat er geen toekomst is zonder verleden. Daarin leest deze stad de mens de les: waar velen een pijnlijk verleden wegstoppen, verloochenen, goed praten, maakt de stad het verleden tot onderdeel van het levende heden. Voor mij is de stad daarmee de stad van de hoop, van een toekomst gebaseerd op een onvoltooid verleden tijd.

Ik zal je tijdens mijn stadsverkenningen zeker inspireren met het bezoeken van opmerkelijke plekken.

Mijn profiel op LinkedIn