Hoe lang kun je nog polderen?

Muurschildering in Berlijn-Kreuzberg.

Hoe lang kun je nog polderen als je als burger voelt dat je langs de kant staat?
De burger/bewoner zal zich moeten afvragen of het polderen, want ons zover heeft gebracht, in deze tijden nog net zo effectief is. Iets meer activisme zal onvermijdelijk zijn.
Een entree naar nieuwe tijden.

Als burger langs de zijlijn
Dat grote bedrijven wegkomen met juridisch gesjoemel om miljarden aan belastinggelden ‘legaal’ weg te sluizen. Als diezelfde bedrijven uit het niets miljarden aan belastingvoordelen rechtstreeks met de minister-president kunnen aftikken. Als wederom diezelfde bedrijven mensen met beschadigde huizen met jarenlange tegenwerking in de kou laten staan. Als overheden actief burgerschap terugbrengen tot het ophalen van ideeën op ‘inspraakavonden’, dan is de participatie-maatschappij blijven steken in beleidsnotities en goede bedoelingen.
We leven in een paradijs voor investeerders, maar in barre tijden voor hen die een betaalbaar huis (huur of koop) zoeken, zorg nodig hebben of starters op de arbeidsmarkt die gek worden van het hoppen van het ene tijdelijke micro-baantje naar het andere.
De burger/bewoner zal zich moeten afvragen of het polderen, want ons in het verleden als samenleving ver heeft gebracht, in deze tijden nog net zo effectief is. Wellicht moet de burger er aan wennen dat rechten meestal niet worden toegekend, maar worden ‘gehaald’. Iets meer activisme zal helaas onvermijdelijk zijn.

Trends in economie en samenleving

  • Succes in het leven is een keuze;
  • Met geld maak je geld;
  • Een dolende overheid zonder visie;