‘Haus der Statistik’ Berlijn centrum van kunst, onderwijs en sociale activiteit?

Zal een nieuwe functie van het 'Haus der Statistik' het hart van Berlijn veranderen?

Het lege voormalige DDR ‘Haus der Statistik’ bij het Alexanderplatz. ©

Berlijn is lang de stad geweest van overvloed aan lege gebouwen wachtend op een nieuwe toekomst. Dit veranderde vanaf rond 2014 toen Berlijn een populaire stad werd om te wonen. Investeerders benutten hun kans en jaagden straat na straat op vastgoedkoopjes. Inmiddels telt Berlijn aanzienlijk minder lege gebouwen of onbestemde plekken. De slachtoffers zijn zoals gebruikelijk huurders met een laag inkomen en de alternatieve scene en kunstenaars.
Op 20 mei 2017 vond een demonstratie plaats ter ondersteuning van het transformeren van het ‘Haus der Statistik’ in een plek voor kunst, onderwijs en sociale activiteiten.

English version.

De burgemeester van het Bezirk Mitte Stephan von Dassel (rechts) spreekt het publiek toe. ©

Een korte geschiedenis van het gebouw
Het gebouw was het Huis van de Statistiek van de DDR (Oost-Duitsland) en werd rond 1969 gebouwd. Het heeft niet lang als zodanig gefunctioneerd. Met de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwam ook een einde aan haar functie onder gezag van de DDR. Het verenigde Duitsland nam het gebouw voor hetzelfde doel over onder toevoeging van de voormalige STASI-archieven.
Na bijna 20 jaar in gebruik, in 2008, verhuisden de twee instituties naar een andere lokatie en lieten een reeks lege gebouwen achter van 40.000 m2. De gebouwen staan in het voormalig hart van Oost-Berlijn, bij het Alexanderplatz. Alleen al door haar enorme omvang kan het gebouw niet over het hoofd worden gezien met haar opvallende verschijning zonder of met gebroken ramen, bedekt met graffiti.

Een spandoek bij de demonstratie pleit voor het vormgeven van Berlijn ‘samen, solidair en open naar de wereld’.

Een nieuwe en andere toekomst?
Politiek en sociale betrokkenheid zijn bijna altijd onderdeel van het herdefiniëren van verlaten gebouwen en plekken. Het heeft 7 jaar van leegstand geduurd voordat de eerste gedachten bekend werden over wat er met het ‘Haus der Statistik’ zou moeten gebeuren.
De Berlijnse ‘Allianz bedrohter Berliner Atelierhäuser (AbBA)’ zag een centrum voor kunst, cultuur en sociale activiteit voor zich. Het was het resultaat van een workshop georganiseerd door het stadsbestuur.
AbBA: ‘De huidige politiek aangaande vluchtelingen, economie, stadsontwikkeling en recht, vereisen nieuwe wegen om met de crises en structurele problemen om te gaan. Het ‘Haus der Statistik’ in het hart van Berlijn kan een voorbeeld worden van hoe met creativiteit, politieke wil en samenwerking verandering mogelijk is.’
Lees het visie-document (pdf)

Mensen verzamelen zicht voor het ‘Haus der Statistik’ bij het Alexanderplatz.

Demonstratie van hoop
Zaterdag 20 mei 2017 verzamelden zich een groep mensen voor het gebouwencomplex. Aanwezig waren betrokkenen bij de gewenste transformatie, bestuurders van het Bezirk Mitte en belangstellenden.
De boodschap van deze bijeenkomst was een verklaring dat onderdeel is van het politiek coalitie-akkoord:
‘Het ‘Haus der Statistik’ zal worden herontwikkeld als een plek voor functies zoals cultuur, onderwijs, sociale activiteit en wonen. De coalitie beoogt overdracht van het gebouw in publiek eigendom. Het project moet een model worden waar nieuwe vormen van samenwerking en brede betrokkenheid van de stedelijke gemeenschap is gegarandeerd.’
De aanwezige politici die de demonstratie toespraken, benadrukten dat om van woorden naar actie te komen voortdurende politieke druk nodig zal zijn.
De droom is opgeschreven, nu moet het in daden worden omgezet. Het gebied rond Alexanderplatz kan wel wat nieuwe alternatieve energie gebruiken om de visuele ruis van het volledige vercommercialiseerde Alexanderplatz als belangrijke plek in Berlijn te compenseren.

‘Berlinerinnen und Berliner ihr habt es in der Hand’.