200.000 nieuwe woningen in Berlijn? Maar waar dan?

Berlijn zocht en vond 300 potentiële bouwlokaties voor 200.000 nieuwe woningen.

Prinzessinnengarten ©️

Vele grotere Europese steden, en zelfs middelgrote, kampen met een acuut tekort aan betaalbare woningen. De trek naar de steden lijkt een trend.
Het gebrek aan woningen in de stad heeft, naast de grote speculatie met vastgoed, de prijzen torenhoog opgedreven.

300 lokaties

Berlijn heeft in haar Stadtentwicklungs-plan (Step) 200.000 woningen in de planning staan. Maar na de bouwwoede van de afgelopen 10 jaar vragen velen zich af waar nog ruimte is. Toch niet al die leuke open en vrije plekjes? Of de ruime en groene binnenplaatsen? Of die gave vervallen industrieterreinen?

Het lijkt onvoorstelbaar, maar de senaat heeft bijna 300 lokaties weten te vinden waar ruimte is om te bouwen.

De grootste slagen verwacht de stad te maken op voormalige industrieterreinen, opslag- en rangeerterreinen. Inbreien, oftewel, binnen de bestaande bebouwing kleinschalig woningen toevoegen, zal de meeste moeite kosten. Bouwen op dergelijke locaties kan tot weerstand bij omwonenden leiden.

De bebouwingsplannen van Berlijn

Freiräume

Daarom ook zijn maar liefst 15 nieuwe stadsdelen gepland, braakliggende gronden waar men geen rekening hoeft te houden met omwonenden.

Hoe dan ook zullen alle wijken rekening moeten houden met het verdwijnen van Freiräume, speel- en snippergroen en andere door de buurt toegeëigende veldjes. Rond het Moritzplatz weet men het al: het Betahaus en de Prinzessinnengarten moesten dit jaar al wijken voor woningbouw. Van de laatstgenoemde gaan geruchten op een mogelijke doorstart in een andere vorm.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*